Aktuális, jogszabály módosítások

A diákmunkára vonatkozó legfontosabb munkajogi szabályok
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) a fiatalkorúak esetében is meghatározza ki lehet munkavállaló.

Eszerint munkavalló az lehet, aki a 16. életévét betöltötte, vagy az iskolai szünet alatt az a 15. életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében folytat tanulmányokat, illetve a gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható.

Fontos kiemelni, hogy törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló vagy a cselekvőképességében a munkaviszonnyal összefüggő ügycsoportban részlegesen korlátozott munkavállaló olyan jognyilatkozatának érvényességéhez, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul.

A fiatal munkavállalókat különös rendelkezések is védik a Munka törvénykönyvében, melyek a következők:

A fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el.

A fiatal munkavállaló napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet és a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani.

A fiatal munkavállaló számára:

legfeljebb egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni,

négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet,

legalább tizenkét óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani.

A fiatal munkavállaló esetében korlátozásokat is tartalmaz az Mt.:

A fiatal munkavállaló pihenőnapjai nem oszthatók be egyenlőtlenül

Ha a munkáltató a heti pihenőnapok helyett pihenőidőt biztosít, annak tartama nem lehet kevesebb 48 óránál

A fiatal munkavállaló alkalmazása esetén a szabadsága is eltérő módon alakul, ugyanis évenként öt munkanap pótszabadság jár részére, utoljára abban az évben, amelyben a tizennyolcadik életévét betölti.

Amennyiben kérdése merülne fel a témával kapcsolatban a KAPCSOLAT menüpontban leírt elérhetőségeken várjuk megkeresését.