Aktuális, jogszabály módosítások

Rugalmasabb Munka törvénykönyve a veszélyhelyzetben
Új Kormány rendelet lépett életbe, amely átmenetileg módosítja a Munka törvénykönye rendelkezéseit.

2020. március 19. napján hatályba lépett a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet, amely Munka törvénykönyvét érintő változásokat is tartalmaz, rugalmasabbá téve azt. Érvényben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig lesznek.

Konkrét változások:

- A rendelet felhatalmazza a munkáltatót, hogy bármikor módosíthassa a munkavállaló munkaidő-beosztását, nem csak 96 órával korábban.

- A munkáltató otthoni vagy távmunkavégzést most már egyoldalúan is elrendelhet.

- Ellenőrizheti a munkavállaló egészségi állapotát a munkáltató, az adatvédelem szabályait szem előtt tartva, és megteheti a szükséges és indokolt intézkedéséket is.

- Ami a legfontosabb, hogy a felek külön megállapodásban az Mt. bármely rendelkezésétől eltérhetnek.

6. § (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt előírt tilalmak, korlátozások betartása érdekében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) a (2)–(4) bekezdés szerinti eltérő szabályokkal kerül alkalmazásra.
(2) Az Mt.-t a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
a) a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást az Mt. 97. § (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja,
b) a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti,
c) a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.
(3) A (2) bekezdésben foglalt szabályoktól eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket e rendelet hatályának tartama alatt alkalmazni nem lehet.
(4) A munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.